REKLAMA

Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

wyświetlono: 496 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Jeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia, szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano podasz na wykwintne śniadanie, do szczęścia brakuje tylko filiżanki ulubionej herbaty.

opublikowany: 27.01.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    3-4 tosty
    2 łyżki oliwy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

    Warstwa ze szpinakiem:
    40 dag jogurtu naturalnego greckiego
    100 g świeżego szpinaku baby
    80 g wędzonego łososia
    ½ cebuli
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyżki żelatyny
    Sól i pieprz do smaku

    Warstwa chrzanowa:
    220 ml śmietany kremówki
    70 g wędzonego łososia
    2 łyżki chrzanu ze słoiczka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1,5 łyżki żelatyny
    Szczypta soli

    Dekoracja:
    Świeży koperek
    Plasterki cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-0xf8ds0 1. Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.
  • image-106hec0 2. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.
  • image-0wltcis 3. Warstwa ze szpinakiem:
    Szpinak opłukać, osączyć na sicie, posiekać na desce razem z cebulką udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową ,
  • image-0rx4o1c 4. wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.
  • image-1xqnh5o 5. Warstwa chrzanowa:
    Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać z chrzanem oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę , dodać pokrojonego wędzonego łososia, całość wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić, udekorować posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Torcik łososiowy

Pyszna i efektowna przystawka z dodatkiem łososia wędzonego i awokado.

kategoria: Pieczywo Ciasta ryba Przystawki Przekąski opublikowany: 21.01.2016 | wyświetlono: 829 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Ala pizza na tostach

Tosty nie tylko zapiekane w tosterze, można wykorzystać je na kilka różnych sposobów, polecam pizzę.

kategoria: Zapiekanki tosty Pizza opublikowany: 21.09.2018 | wyświetlono: 2438 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Goszka Goszka

Torcik łososiowy

Torcik jest nie tylko elegancki ale i bardzo smaczny. Dla mnie łosoś i szpinak to połączenie idealne.

kategoria: Przystawki opublikowany: 20.01.2013 | wyświetlono: 496 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: beniawojt beniawojt

Torcik łososiowy z buraczanymi chipsami

Torcik nie tylko elegancko wygląda, jest też bardzo smaczny,polecam na świąteczną przystawkę.

kategoria: Przystawki opublikowany: 05.10.2016 | wyświetlono: 333 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE