tęczowy śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pyszne, lekkie ciasto-deser. Bardzo atrakcyjne od strony wizualnej, konsystencją przypomina ptasie mleczko®

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 180 gramów
    - mąka ziemniaczana: 48 gramów
    - cukier: 165 gramów

    - śmietana 18%: 0.5 litra
    - Żelatyna: 2 łyżeczki

    - galaretka cytrynowa lub pomarańczowa: 1 sztuka
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - galaretka agrestowa: 1 sztuka

    - cukier puder do posypania: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400mln. Każdą wylać do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki do stężenia. Pokroić w kwadraty.
  • 2. Przygotować biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  • śmiet4 3. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

    Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • smiet3 4. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
    Rozkroić na 2 blaty.
  • śmiet2 5. Śmietanę lekko spienić trzepaczką i dodawać stopniowo dodawać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej (ok.1-2łyżek) ilości gorącej wody,cały czas mieszając.
  • śmiet1 6. Tortownicę wyłożyć folią, ułożyć pierwszy blat biszkoptowy i wlać masę śmietanową.Schłodzić i dodać pocięte w kwadraty trzy galaretki.
  • śmietanowiec 7. Wstawić do lodówki na ok.2-3h.
    Przed podaniem można posypac cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp.z.o.o.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować