Tatarskie ciasto

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowe ciasto przekładane do pieczenia 3 różnymi "masami" Świetne połączenie smaków które na pewno wam posmakuje tak jak mi :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    100 ml mleka
    70 g cukru
    340 g mąki pszennej
    50 g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    cukier puder do posypania

    1 duża cytryna
    3 łyżki cukru
    150 g powideł śliwkowych
    100 g miękkich suszonych moreli
    3-4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Tatarskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać 2 łyżkami cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, rozpuszczone masło, wsypać resztę cukru, mąkę i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Podzielić na 4 równe części, każdą z nich cienko rozwałkować na koła o średnicy 23 cm.
  • 2. Cytrynę dobrze umyć. Do garnka wlać wodę tak by przykrywała cytrynę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Przełożyć do miski.
  • 3. Morele pokroić w na mniejsze części, przełożyć do pojemnika do blendera, zalać wodą, zmiksować.
  • 4. wykonanie:
    Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć jeden blat ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować masą cytrynową, przykryć trzecim blatem ciasta, posmarować masą z moreli, przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić na ok. 20 min. do lekkiego wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
    Po upieczeniu wierzch lekko posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tatarskie czak-czak

To może cię zainteresować