Tatar ze śledzia

4.5 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Świetna przystawka z aromatycznej ryby połączonej z wyrazistymi rodzimymi kiszonymi ogórkami, ostrą cebulą, delikatnymi pieczarkami, papryką i pachnącymi kaparami. Całość idealnie uzupełnia smak ostrej musztardy, mocno pomidorowego ketchupu i dodatek cytrusowego imbiru i sprawia, że tatar ze śledzia będzie doskonałym starterem każdej kolacji, również wigilijnej.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200g płatów śledziowych Matias
    2 kiszone ogórki
    1 cebula
    8 marynowanych pieczarek
    1 łyżka kaparów
    1/2 czerwona papryka
    2 jajka
    3cm imbiru
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżka octu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar Przekąski

Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę.
  • Tatar ze śledzia 2. Ogórki kiszone, cebulę, pieczarki, kapary i paprykę pokroić w małą kostkę.
  • 3. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Tatar ze śledzia 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać ketchup, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Po tym czasie za pomocą ringu uformować tatara.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować