Tatar w stylu azjatyckim z imbirem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tatara albo się kocha albo nienawidzi - ja kocham. Pojawia się więc w naszym domu bardzo często, ostatnio nasze serca podbiła wersja azjatycka tatara podkreślonego imbirem, polecam wszystkim fanom tatara i mięsa :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram polędwicy wołowej lub ligawy

    1 łyżka sosu rybnego

    1 łyżka sosu sojowego

    1 łyżeczka startego imbiru

    1 łyżeczka soku z limonki

    1 mała czerwona cebula

    1 garść mięty

    1 garść kolendry

    1 łyżeczka sosu chilli

    1 łyżka oleju

    2 żółtka

    1 łyżka ziaren sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar Przekąski

Tatar w stylu azjatyckim z imbirem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy w drobną kostkę.

    Do słoiczka wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos chilli, sok z cytryny, olej, zakręcamy i potrząsamy energicznie słoiczkiem aż do momentu wymieszania się składników.

    Mięso siekamy drobno- przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty imbir i przygotowany wcześniej w słoiczku sos – wszystko starannie mieszamy. Do mięsa dodajemy posiekaną miętę kolendrę i połowę sezamu mieszamy raz jeszcze.

    Tatara dzielimy na pół. W każdej porcji robimy łyżką wgłębienie i wlewamy w nie żółtko (jajko należy najpierw wyparzyć). Każdą porcję posypujemy ziarnami sezamu i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Sezam Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować