Tatara albo się kocha albo nienawidzi - ja kocham. Pojawia się więc w naszym domu bardzo często, ostatnio nasze serca podbiła wersja azjatycka tatara podkreślonego imbirem, polecam wszystkim fanom tatara i mięsa :)
Tatar w stylu azjatyckim z imbirem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Do słoiczka wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos chilli, sok z cytryny, olej, zakręcamy i potrząsamy energicznie słoiczkiem aż do momentu wymieszania się składników.
Mięso siekamy drobno- przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty imbir i przygotowany wcześniej w słoiczku sos – wszystko starannie mieszamy. Do mięsa dodajemy posiekaną miętę kolendrę i połowę sezamu mieszamy raz jeszcze.
Tatara dzielimy na pół. W każdej porcji robimy łyżką wgłębienie i wlewamy w nie żółtko (jajko należy najpierw wyparzyć). Każdą porcję posypujemy ziarnami sezamu i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze