sałatka z fasolki w azjatyckim stylu

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.

Składniki:

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
    2 łyżeczki nasion sezamu
    3 ząbki czosnku, starte
    1 łyżka tartego imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki octu ryżowego
    1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego
    1- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasolki w azjatyckim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca.
  • 2. Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często.
  • 3. Wymieszać czosnek, imbir, sos sojowy, ocet i olej w dużej misce.
  • 4. Gdy zielona fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać ją do miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować