Tartaletki z winogronami i gorgonzolą.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ta niecodzienna na pozór kombinacja smaków sprawdziła się wyśmienicie – kremowy ser, idealnie kruche ciasto i soczyste, słodkie winogrona. Wszystko razem stworzyło idealną kompozycję. Idealną zarówno bez okazji, jak i od święta, niezależnie od tego, co się świętuje…

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:

    400g mąki pszennej
    200g zimnego masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1-2 łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany

    nadzienie:

    200 gorgonzoli
    1 średni por
    ok 200g różowych winogron
    3 jajka
    200ml mleka
    gałka muszkatołowa
    pieprz/sól
    1/2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Wina

Tartaletki z winogronami i gorgonzolą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, nie zagniatając go zbyt dokładnie i długo. Najwygodniej robić to w mikserze z funkcją pulse. Kruszonkę zebrać w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
  • 2. Por umyć i pokroić. Udusić na maśle przez chwilę. Tylko tyle, by zmiękły.
  • 3. Ser pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Winogrona przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • 5. Jajka połączyć z mlekiem, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i połączyć trzepaczką.
  • 6. Foremki lekko natłuścić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Rozwałkować lub wykleić foremki zachowując wyższe brzegi.
  • 7. Na dno każdej tartaletki układać por, porcję winogron i sera. Zalać masą jajeczną.
  • 8. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, na złoty kolor.

Porady

Smakują wybornie na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować