Ciasto z winogronami i galaretką

4.48 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające ciasto z kremem cytrynowym, owocami i galaretką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    galaretka cytrynowa
    oraz
    2 galaretki cytrynowe
    70 dag winogron
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wina

Ciasto z winogronami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę śmietanową i wstawiamy do lodówki aby masa lekko stężała. Następnie wykładamy przekrojone na pół winogrona i zalewamy tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Winogrona Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować