Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami

0 (0 ocen)

Postanowiłam wytrawną potrawę z makaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała cierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki
    1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )
    200 g sera gorgonzola
    100 ml śmietanki kremówki (30 %)
    1 szklanka mrożonego zielonego groszku
    1 garść orzechów włoskich
    ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy
    1 ząbek czosnku
    1 kiść winogrona
    sól do gotowania makaronu
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób al dente, czyli na ząb. Groszek gotujemy w osobnym garnuszku we wrzątku a następnie odcedzamy i hartujemy w wodzie z lodem (by groszek nie stracił koloru). Następnie myjemy i osuszamy szpinak a potem podsmażamy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • 2. Potem wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość dusimy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski.
  • 3. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron świderki (fusilli) Makaron Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować