Rukola z serem pleśniowym i winogronami

4.49 (198 ocen)

Poeksperymentowałam ze składnikami i wyszła sałatka o bardzo ciekawej kompozycji smakowej. Świetnie nadaje się na przekąskę lub jako dodatek do potraw z mięsem.

Składniki:

  • 10 dag rukoli
    10 dag sera pleśniowego
    20 dag pomidorków koktajlowych
    10 dag łuskanych włoskich orzechów
    20 dag winogron
    sos winegret: 5 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    zioła prowansalskie
    łyżka miodu
    sól, pieprz
    2 plasterki cytryny do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina

Rukola z serem pleśniowym i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce przyrządż sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszaj.
  • 2. Grubo posiekane orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Przełóż do miseczki i ostudż. Listki rukoli opłucz, osącz i dokładnie osusz. Przełóż do miski razem z umytymi winogronami.
  • 3. Ser pleśniowy pokrój w małą kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na połówki. Ser i pomidorki przełóż do miski. Delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż na talerz,udekoruj plasterkami cytryny. Po wierzchu posyp prażonymi orzechami.

Porady

Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz lekko wymieszaj, aby listki sałaty dokładnie pokryły się sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rukola Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować