Sałatka z gorgonzolą, winogronami i gruszką

4.47 (168 ocen)

Lekka sałatka, która podbiła moje serce. Uwielbiam połączenie serów pleśniowych i owoców. Polecam

Składniki:

  • mix sałat z rukolą
    2-3 gruszki
    175g gorgonzoli
    winogrona czerwone (około 160 g)
    orzechy włoskie łuskane (około 120g)

    składniki na sos:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1-2 łyżeczki octu winnego
    1-2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
    2 łyżki miodu płynnego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina Przystawki

Sałatka z gorgonzolą, winogronami i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mix sałat opłukać i osuszyć.
    Umyte gruszki obrać i pokroić w kostkę.
    Winogrona umyć i można przekroić na pół większe owoce.
    Ser gorgonzola pokroić w kostkę.
    Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
  • 2. Przygotować sos z podanych składników. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Sałatkę układamy warstwowo, najlepiej przed podaniem.
    Mieszanka sałat, część gruszki, winogron, sera, polać połową sosu.
    Następnie ponownie powtórzyć powyższe warstwy polać sosem i na wierzchu posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Gruszki Sałata Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować