Kurczak w pomidorach z chorizo

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie kilka minut, a smakuje wszystkim i nie wymaga wielu składników. Pikantne chorizo nadaje potrawie dymnego, wędzonego aromatu, a pomidory charakterystycznej słodyczy.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (około 600g)
    75g pikantnej kiełbasy chorizo
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów (400g)
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oliwy
    chili w proszku lub płatkach (ilość uzależniona od własnych preferencji)
    sól morska
    pieprz
    1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
    dymka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomidorach z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo pokrój w kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Wlej oliwę i podsmaż chorizo aż wytopi się z niego zawarty tłuszcz.
    Łyżką cedzakową zdejmij kawałki kiełbasy i przełóż na talerzyk.
  • 2. Piersi kurczaka pokrój ukośnie na plastry. Lekko rozbij dłonią i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu z chorizo i podsmaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  • 3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, dodaj do garnka i zeszklij.
  • 4. Dodaj pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia
  • 5. Ponownie dodaj mięso i kiełbasę. Podlej 1 szklanką bulionu lub wody i podduś przez około 10-15 minut.
  • 6. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a w razie gdyby sos był zbyt kwaśny, cukrem.
  • 7. Gotowe danie przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką.

Porady

Do posypania potrawy świetnie sprawdzi się też świeża kolendra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować