Zupa ziemniaczano-brokułowa z prażonymi ziarnami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pożywna, gęsta i smaczna zupa, w której dominuje smak brokułów. Prażone ziarna słonecznika stanowią pyszny, chrupiący dodatek, a kleks jogurtu sprawia, że całość wydaje się bardziej świeża i lekka.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g brokułu
    350g ziemniaków
    120g pora (jasna część)
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki świeżego tymianku
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki ziaren słonecznika
    1-1,5l bulionu warzywnego
    jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)

Zupa ziemniaczano-brokułowa z prażonymi ziarnami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki i pora pokrój w kostkę. Rozgrzej rondel i wlej oliwę. Dodaj warzywa i podsmaż nie rumieniąc.
  • 2. Podlej bulionem i gotuj przez 10 minut.
  • 3. Dodaj brokuł podzielony na różyczki i dodaj do zupy. Dopraw tymiankiem i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • 4. Następnie całość zmiksuj na krem i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • 5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.

Porady

Zupę podaj z kleksem jogurtu naturalnego i posyp ziarnami słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy