tartaletki z botwinką i z kuskusem

0 (0 ocen)

dziś tartaletki na wytrawnie czyli pyszne na dwa kęsy tartaletki z botwinką i z kuskusem

Składniki:

  • ciasto kruche:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    1 jajko
    2-3 łyżeczki wody
    duża szczypta soli

    nadzienie:
    pęczek botwinki
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    4 łyżki kuskusu
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    tymianek
    mozzarella
    2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Tarty

Tartaletki z botwinką i z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać; zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie. Botwinkę wypłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pokrojony czosnek po chwili dodać botwinkę, cukier i kuskus smażyć ok. 10 minut.Skroplić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku.
  • 3. Wyjąć ciasto z lodówki. Foremki wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) wyłożyć ciastem foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 10 minut (można dłużej ale ja lubię „blade” wiec nawet skróciłam nieco ten czas)
  • 4. Na podpieczone spody wyłożyć nadzienie, położyć na wierzchu po plasterku mozzarelli i piec kolejne 10 minut.

Porady

Można zrobić dużą tartę w formie o średnicy 26cm, ja tym razem zrobiłam małe tartaletki i z podanych składników wyszło mi 12 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować