Szakszuka z botwinką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Spośród wszystkich znanych mi śniadań szakszukę lubię najbardziej. To także ulubione danie mojego brata Mikołaja, który już od wczesnego dzieciństwa wcinał je ze smakiem. A to skądinąd zaskakujące, bo dzieci zwykle unikają mocnego aromatu kuminu i kolendry. W moim rodzinnym domu słoik z kuminem jest regularnie uzupełniany głownie ze względu na Miko i szakszukę. Niedawno brat dostał ciężki, kamienny moździerz, by mógł doprawiać swoją ulubioną potrawę świeżo uprażonymi ziarnami. Wzruszam się, kiedy patrzę na niego, jak z uśmiechem łobuza uciera pachnące ziarna. I jestem ogromnie szczęśliwa, że przekazałam przepis w dobre ręce.
Przepis Dominiki Wójciak z książki "Sezonowe warzywo".

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cebula (ok. 60–80 g)
    opcjonalnie: 1 czerwona papryczka chili
    2–3 ząbki czosnku
    1 pęczek botwinki (bez bulw)
    1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
    ½ łyżeczki ziaren kolendry
    2–3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
    szczypta wędzonej papryki
    4 dojrzałe, mięsiste pomidory (ok. 500 g) lub 1 puszka krojonych pomidorów bez skory
    4 jajka
    1 mały pęczek kolendry
    do podania: tostowy chleb
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Chili przekrój wzdłuż na poł. Jeśli wolisz wersję mniej pikantną, usuń pestki. Posiekaj w drobną kostkę.
    Czosnek utrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    Botwinkę umyj, łodygi drobno posiekaj, liście porwij na grube wstążki, mniejsze zostaw w całości.
    Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu.
  • 2. Do głębokiej patelni wlej olej i wrzuć cebulę z chili. Posól i postaw patelnię na średnim ogniu. Smaż powoli, aż cebula stanie się szklista. Następnie dorzuć posiekane łodygi botwinki i czosnek. Podgrzewaj, aż poczujesz zapach czosnku. Pilnuj, by się nie przypalił. Dodaj kumin, kolendrę i wędzoną paprykę i smaż przez około 1 minutę.
  • 3. Pomidory sparz, obierz ze skory i posiekaj. Wrzuć na patelnię i duś przez 15–20 minut, aż płyn odparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje (na patelni o dużej średnicy potrwa to krócej). Na koniec wymieszaj z sosem liście botwinki, dopraw solą i pieprzem. Zrób w sosie małe zagłębienie za pomocą łyżki i wbij w nie jajko. W ten sam sposób wbij pozostałe jajka, tak by każde było otoczone warstwą sosu. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewaj do momentu, gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
  • 4. Jajka z porcją sosu nakładaj łyżką cedzakową do miseczek. Podawaj posypane grubo posiekaną kolendrą z kromką tostowego chleba, którym wybierzesz resztki sosu z miseczki.

Porady

Klasyczną szakszukę przygotujesz tak samo, ale pomijając botwinkę. Warto dodać do niej nieco papryki, którą trzeba dusić jak konfiturę razem z cebulą, chili i czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szakszuka

To może cię zainteresować