Ciasto na tartę:
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
80 g masła
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
50 g cukru drobnego
50 g masła
kilka nasion wydłubanych z laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
oraz
około 1/2 śliwek
Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folia i schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
Formę do pieczenia tart wraz z rantami wysmarować odrobiną masła, ciasto rozwałkować i rozprowadzić na dnie i na rantach.
Opłukane, osuszone śliwki pozbawić pestek, pokroić na połowę a jeśli śliwki są większe to na ósemki.
Owoce układać na cieście skórka ku dołowi.
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach a następnie rozprowadzić na całej powierzchni śliwek
Tarte piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku góra-dół przez około 45 minut.
Podawać gdy całkowicie przestygnie,
smacznego
Komentarze