REKLAMA

Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką

wyświetlono: 57 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Smaczna i prosta-polecam!

opublikowany: 20.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 żółtka
    80 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    50 g cukru drobnego
    50 g masła
    kilka nasion wydłubanych z laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
    oraz
    około 1/2 śliwek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folia i schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
    Formę do pieczenia tart wraz z rantami wysmarować odrobiną masła, ciasto rozwałkować i rozprowadzić na dnie i na rantach.
    Opłukane, osuszone śliwki pozbawić pestek, pokroić na połowę a jeśli śliwki są większe to na ósemki.
    Owoce układać na cieście skórka ku dołowi.

    Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach a następnie rozprowadzić na całej powierzchni śliwek
    Tarte piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku góra-dół przez około 45 minut.
    Podawać gdy całkowicie przestygnie,
    smacznego

Porady

forma 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE