Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna i prosta-polecam!

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 żółtka
    80 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    50 g cukru drobnego
    50 g masła
    kilka nasion wydłubanych z laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
    oraz
    około 1/2 śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folia i schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
    Formę do pieczenia tart wraz z rantami wysmarować odrobiną masła, ciasto rozwałkować i rozprowadzić na dnie i na rantach.
    Opłukane, osuszone śliwki pozbawić pestek, pokroić na połowę a jeśli śliwki są większe to na ósemki.
    Owoce układać na cieście skórka ku dołowi.

    Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach a następnie rozprowadzić na całej powierzchni śliwek
    Tarte piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku góra-dół przez około 45 minut.
    Podawać gdy całkowicie przestygnie,
    smacznego

Porady

forma 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować