Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zdrowa, kolorowa, prosta w przygotowaniu. Danie, które pochłania się wszystkimi zmysłami: smakiem, wyglądem, dotykiem, węchem, a nawet słuchem, bo głośno chrupie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    1) 200 g mąki pszennej
    2) 100 g zimnego masła
    3) 1 jajko
    4) 1/3 łyżeczki soli
    5) ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
    6) masło do wysmarowania formy
    7) sucha fasola, groch do obciążenia

    Farsz:

    8) 1 pierś z kurczaka
    9) słoiczek suszonych pomidorów
    10) 130 g sera feta
    11) 150 g świeżego szpinaku
    12) 1 cebula
    13) 2 ząbki czosnku
    14) 200 ml śmietanki 30%
    15) 2 jajka
    16) 1 łyżka oliwy
    17) sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Do miski przesiewamy 200g mąki, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki 100 g zimnego masła, wbijamy jajko i wsypujemy 1/3 łyżeczki soli.
    2) Składniki wyrabiamy rękoma do powstania gładkiego ciasta. W razie gdyby składniki nie chciały się ze sobą połączyć, były zbyt sypkie wlewamy odrobinę zimnej wody i dalej zagniatam. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia.
    3) Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
  • 2. 4) Po tym czasie formę na tartę o średnicy 26 cm (mogą być też dwie mniejsze po 13 cm) smarujemy cienko masłem.
    5) Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do formy. Dociskamy ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem.
  • 3. 6) Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy groch lub fasolę i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy około 15 minut.
    7) Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy jeszcze bez obciążenia około 13 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
  • 4. 8) W MIĘDZYCZASIE: przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukane 150 g szpinaku i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    9) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
    10) Pomidory suszone kroimy w większe kawałki
    11) Ser feta 130 g kroimy w kosteczkę.
  • 5. 12) W misce rozbijamy 200 ml śmietany z 2 jajkami, dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz połowę pokrojonej fety. Doprawiamy do smaku.
    13) Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy resztą sera feta i pieczemy 25-30 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kurczak Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować