Zdrowa, kolorowa, prosta w przygotowaniu. Danie, które pochłania się wszystkimi zmysłami: smakiem, wyglądem, dotykiem, węchem, a nawet słuchem, bo głośno chrupie.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Spód:
1) 200 g mąki pszennej
2) 100 g zimnego masła
3) 1 jajko
4) 1/3 łyżeczki soli
5) ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
6) masło do wysmarowania formy
7) sucha fasola, groch do obciążenia
Farsz:
8) 1 pierś z kurczaka
9) słoiczek suszonych pomidorów
10) 130 g sera feta
11) 150 g świeżego szpinaku
12) 1 cebula
13) 2 ząbki czosnku
14) 200 ml śmietanki 30%
15) 2 jajka
16) 1 łyżka oliwy
17) sól, pieprz
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Do miski przesiewamy 200g mąki, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki 100 g zimnego masła, wbijamy jajko i wsypujemy 1/3 łyżeczki soli.
2) Składniki wyrabiamy rękoma do powstania gładkiego ciasta. W razie gdyby składniki nie chciały się ze sobą połączyć, były zbyt sypkie wlewamy odrobinę zimnej wody i dalej zagniatam. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia.
3) Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
2.4) Po tym czasie formę na tartę o średnicy 26 cm (mogą być też dwie mniejsze po 13 cm) smarujemy cienko masłem.
5) Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do formy. Dociskamy ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem.
3.6) Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy groch lub fasolę i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy około 15 minut.
7) Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy jeszcze bez obciążenia około 13 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
4.8) W MIĘDZYCZASIE: przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukane 150 g szpinaku i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
9) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
10) Pomidory suszone kroimy w większe kawałki
11) Ser feta 130 g kroimy w kosteczkę.
5.12) W misce rozbijamy 200 ml śmietany z 2 jajkami, dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz połowę pokrojonej fety. Doprawiamy do smaku.
13) Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy resztą sera feta i pieczemy 25-30 min w temp. 180°C.
Komentarze