Pappardelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak ok 30 min.
Filet z kurczaka myjemy odsączamy i kroimy na cienki paski.
Tak pokrojonego kurczaka marynujemy mieszanką ziół i przypraw (podane w skłądnikach poniżej kreski)
Czas marynowania to ok 30 min.
2.W czasie marynowana kurczaka kroimy pomidory w paseczki.
Gdy kurczak już się zamarynuje to gotujemy wode na makaron i podsmazamy paseczki kurczaka na rozgrzanej patelni do ładnego zrumienienia. Wrzucamy makaron i gotujemy o 2 min krócej niż na instrukcji na opakowaniu by wyszedł al dente.
Do smażącego się kurczaka dodajemy pokrojone pomidorki i podsmażamy.
3.W osobnym garnuszku podsmażamy szpiank i po lekkim odparowaniu wody wyciskamy ząbek czosnku i chwile podduszamy.
Dodajemy na patelnie gdzie jest kurczak i pomidorki i wlewamy śmietanke 30% i mieszamy do momentu zagęszczenia się sosu.
4.Makaron odsączamy z wody i gorący dodajemy do wczęsniej przygotowanego sosu. Mieszamy i chwile razem jeszcze trzymiemy na patelni. Wyporcjowujemy na talerze i podajemy z listkami bazyli i opcjonalnie tartym parmezanem jak kto lubi.
Komentarze