Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy malaksera. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i lekko spłaszczamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
2.Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je rozwałkujemy i przekładamy do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto w formie wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
3.Piekarnik nastawiamy na 200⁰C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy widelcem. Kładziemy na ciasto papier do pieczenia, na który kładziemy kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak pieczemy kruche ciasto przez ok. 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy kolejne 5 minut lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni.
4.Kurczaka kroimy w małą kostkę. Obtaczamy w łyżce oleju, słodkiej papryce, rozmarynie oraz chili. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy kurczaka. Smażymy go przez około 6 minut. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Po wyjęciu polewamy go zimną wodą i osuszamy na sicie.
5.W misce mieszamy ze sobą jajka, ser starty na małych oczkach, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól.
6.Na podpieczony kruchy spód wykładamy osuszone brokuły, przesmażonego kurczaka (bez oleju, który został na patelni) i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Na to wylewamy masę jajeczną. Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 - 30 minut.
Komentarze