Tarta z kremem i konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, wypełnione kremem z biszkptami i truskawkowa konfitura. Smaczne i szybko znikające ze stołu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag. masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    1,5 szkl. mąki
    3 łyżki lodowatej wody
    szczypta soli
    aromat śmietankowy
    Masa:
    0,5 margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki śmietany kremówki 18%
    aromat śmietankowy
    6 biszkoptów
    Konfitura:
    0,5 kg. truskawek
    1 szkl. cukru
    sok z pół cytryny
    1 łyżka żelfixu
    1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo:forma do tart wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą, truskawki i mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z kremem i konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Ze składników na ciasto zagniatam placek, wkładam do foliowego woreczka i do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkuje, wykrawam koło, wylepiam foremkę, nakuwam widelcem i piekę w temp. 180 stopni przez 25 minut. Studzę.
  • Tarta 2. Robię krem . Ucieram margarynę z cukrem, śmietaną, aromatem na puch. Dodaję pokruszone biszkopty. Mieszam.
  • Tarta 3. Robię konfiturę. Truskawki obieram z szypułek,myję. Ugniatam tyko część,posypuję żelfixem, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Dodaję cukier, wanilię,sok,mieszam i gotuję 3 minuty. Studzę często mieszając.
  • Tarta 4. Na ciasto wykładam krem. Krem polewam chłodną konfiturą.
  • Tarta 5. Tartę ozdabiam miętą, truskawkami, ciastkami, które piekę z ciasta pozostałego od tarty.

Porady

Z ciasta pozostałego od tarty warto upiec ciastka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować