Sernik makowy z truskawkową konfiturą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serniki i truskawki kocham bezgranicznie :)Serniczek podany z taką pyszną konfiturą to bajka. Nie można sobie wymarzyć lepszego deseru na jesienno-zimowe popołudnie niż to przywołujące cudowny zapach skąpanych w słońcu truskawek.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sernik:
    1000 g sera z wiaderka na serniki
    1 szkl cukru
    5 jaj
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    300 g masy makowej
    słoiczek konfitury z truskawek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Konfitury

Sernik makowy z truskawkową konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera przekładamy ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy tylko do połączenia składników. Na dno tortownicy (26cm) kładziemy papier do pieczenia, zapinamy obręcz.
    2/3 masy wylewamy do tortownicy. Resztę sera miksujemy z masą makową i łyżką kładziemy na ser. Następnie za pomocą widelca robimy fantazyjne esy-floresy. Na spód piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy ok 1-1,5 godziny aż środek sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin.
    Sernik podajemy posypany cukrem pudrem i z łyżką konfitury truskawkowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować