Serniki i truskawki kocham bezgranicznie :)Serniczek podany z taką pyszną konfiturą to bajka. Nie można sobie wymarzyć lepszego deseru na jesienno-zimowe popołudnie niż to przywołujące cudowny zapach skąpanych w słońcu truskawek.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Sernik:
1000 g sera z wiaderka na serniki
1 szkl cukru
5 jaj
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g masy makowej
słoiczek konfitury z truskawek
cukier puder do posypania
Sernik makowy z truskawkową konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera przekładamy ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy tylko do połączenia składników. Na dno tortownicy (26cm) kładziemy papier do pieczenia, zapinamy obręcz.
2/3 masy wylewamy do tortownicy. Resztę sera miksujemy z masą makową i łyżką kładziemy na ser. Następnie za pomocą widelca robimy fantazyjne esy-floresy. Na spód piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy ok 1-1,5 godziny aż środek sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Sernik podajemy posypany cukrem pudrem i z łyżką konfitury truskawkowej.
Komentarze