Ciasto z brzoskwiniami i kremem miodowym – pszczółka

4.49 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszny warstwowiec z efektowną dekoracją.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)
    2,5 szklanki mleka
    2 łyżki miodu
    200g masła lub margaryny
    2 łyżki cukru pudru

    Składniki na masę brzoskwiniową:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    0,5 litra wody

    Składniki na pszczółki:
    1 puszka brzoskwiń
    50g gorzkiej czekolady
    1/5 szklanki śmietanki lub mleka
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z brzoskwiniami i kremem miodowym – pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
    Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C
    Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć), dodajemy miód i cały czas mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki
    Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę
    Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki
    W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką
    Brzoskwinie z drugiej puszki odsączamy z zalewy. Czekoladę przelewamy do woreczka. Na końcu woreczka robimy małą dziurkę i polewamy brzoskwinie czekoladą tworząc paseczki
    Małą łyżeczkę moczymy w czekoladzie i tył łyżeczki odciskamy na brzoskwiniach tworząc buźki pszczółek. Z odłożonego wcześniej kremu robimy oczka za pomocą wykałaczki
    Brzoskwinie zostawiamy na kilka minut aby czekolada zastygła. Następnie na górze każdej brzoskwini robimy małe nacięcie i umieszczamy w nim płatki migdałowe tworząc skrzydełka

Porady

Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Miód Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować