Ciasto z brzoskwiniami i kremem miodowym – pszczółka

  • wyświetlono: 1703 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pyszny warstwowiec z efektowną dekoracją.

Kaska
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)
2,5 szklanki mleka
2 łyżki miodu
200g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru

Składniki na masę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
0,5 litra wody

Składniki na pszczółki:
1 puszka brzoskwiń
50g gorzkiej czekolady
1/5 szklanki śmietanki lub mleka
płatki migdałowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z brzoskwiniami i kremem miodowym – pszczółka

  • 1. W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
    Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C
    Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć), dodajemy miód i cały czas mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki
    Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę
    Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki
    W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką
    Brzoskwinie z drugiej puszki odsączamy z zalewy. Czekoladę przelewamy do woreczka. Na końcu woreczka robimy małą dziurkę i polewamy brzoskwinie czekoladą tworząc paseczki
    Małą łyżeczkę moczymy w czekoladzie i tył łyżeczki odciskamy na brzoskwiniach tworząc buźki pszczółek. Z odłożonego wcześniej kremu robimy oczka za pomocą wykałaczki
    Brzoskwinie zostawiamy na kilka minut aby czekolada zastygła. Następnie na górze każdej brzoskwini robimy małe nacięcie i umieszczamy w nim płatki migdałowe tworząc skrzydełka

Porady

Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomiódbrzoskwiniemigdaly
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem.

Dodane przez: karooolcia753

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem

Delikatne ciasto o wyraźnym smaku...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

Pszczółka

Dodane przez: benka

Ciasto Pszczółka - Kakaowo-dyniowe ciasto...

Kakaowo-dyniowe ciasto z gruszką

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BEZOWE Z PIANKĄ JOGURTOWĄ I BRZOSKWINIAMI

Ciasto bardzo pyszne, chrupiące.

image-18nvfrj

Dodane przez: Zwichrowana

CIASTO PSZCZÓŁKA

Ciasto wyborne w smaku. Szczególnie...

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,...