Po prostu pyszna, wiejska i nieskomplikowana tarta, jak dla mnie dobra nawet na zimno. Moje dzieci za kaszanką nie przepadają ale w takim wydaniu nawet im smakowała :)
Składniki:
Spód do tarty:
250 g mąki,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany kwaśnej,
1/3 łyżeczki soli,
100g margaryny
odrobina papryki ostrej
Tarta z kaszanką i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tarty: Mąke wsypujemy na stolnice, robimy dołek i wkładamy resztę składników. Chłodnymi dłońmi zarabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy min 30 min w lodówce.
Nadzienie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, solimy do smaku i dusimy aż kapusta będzie miękka a woda się wygotuje. Pod koniec dodajemy 2 łyżki margaryny i chwile podsmażamy (ok10min). Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na patelni roztapiamy resztę margaryny i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka sie podsmaży wkładamy kaszankę i całość dusimy ok 10 min (jęsli kaszanka jest słabo przyprawiona to możemy ja doprawić).
Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy formę do tarty ( u mnie 28cm), ciasto nakluwamy widelcem i smarujemy cienką warstwę przecieru pomidorowego, równomiernie wykładamy kaszankę a na wierzch kapustę, całość smarujemy warstwą kwaśnej śmietany.
pieczemy w temp.180 stopni przez 35-40 min. Super smakuje na ciepło i na zimno.
Komentarze