Tarta z kaszanką i młodą kapustą

0 (0 ocen)

Po prostu pyszna, wiejska i nieskomplikowana tarta, jak dla mnie dobra nawet na zimno. Moje dzieci za kaszanką nie przepadają ale w takim wydaniu nawet im smakowała :)

Składniki:

  • Spód do tarty:
    250 g mąki,
    2 żółtka,
    2 łyżki śmietany kwaśnej,
    1/3 łyżeczki soli,
    100g margaryny
    odrobina papryki ostrej

    Nadzienie:
    60 dag kaszanki
    1/2 główki młodej kapusty
    1/2 kostki margaryny
    duża cebula
    sól, pieprz
    śmietana kwaśna 18%
    przecier pomidorowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Tarty

Tarta z kaszanką i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tarty: Mąke wsypujemy na stolnice, robimy dołek i wkładamy resztę składników. Chłodnymi dłońmi zarabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy min 30 min w lodówce.
    Nadzienie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, solimy do smaku i dusimy aż kapusta będzie miękka a woda się wygotuje. Pod koniec dodajemy 2 łyżki margaryny i chwile podsmażamy (ok10min). Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
    Na patelni roztapiamy resztę margaryny i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka sie podsmaży wkładamy kaszankę i całość dusimy ok 10 min (jęsli kaszanka jest słabo przyprawiona to możemy ja doprawić).
    Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy formę do tarty ( u mnie 28cm), ciasto nakluwamy widelcem i smarujemy cienką warstwę przecieru pomidorowego, równomiernie wykładamy kaszankę a na wierzch kapustę, całość smarujemy warstwą kwaśnej śmietany.
    pieczemy w temp.180 stopni przez 35-40 min. Super smakuje na ciepło i na zimno.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować