Tarta z kaszanką i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Kaszankę kroimy w plastry i wrzucamy do cebuli, smażymy przez ok. 5 minut.
3.Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód naszej tarty z piekarnika i rozkładamy na nim kaszankowy farsz. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Zapiekanmy przez kolejne 10-15 min.
4.Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do otrzymania pożądanej konsystencji. Można dodać trochę cukru do smaku.
5.Gotową tartę kroimy i podajemy z musem jabłkowym. Smacznego!
Komentarze