Tarta z kaszanką i musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja wytrawnej tarty dla fanów kaszanki i nie tylko;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    szklanka mąki
    pół kostki masła
    1 jajko
    szczypta soli

    nadzienie:
    500 g kaszanki
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    1 jabłko

    mus jabłkowy:
    4 jabłka szara reneta
    pół łyżeczki cynamonu
    kilka łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z kaszanką i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Kaszankę kroimy w plastry i wrzucamy do cebuli, smażymy przez ok. 5 minut.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód naszej tarty z piekarnika i rozkładamy na nim kaszankowy farsz. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Zapiekanmy przez kolejne 10-15 min.
  • 4. Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do otrzymania pożądanej konsystencji. Można dodać trochę cukru do smaku.
  • 5. Gotową tartę kroimy i podajemy z musem jabłkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować