Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i bryndzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie słodkawej cebuli z wyrazistym, słonym smakiem bryndzy tworzy pyszny duet. Często piekę takie tarty pod okiem Mamy :-)

  • 60 min

Składniki:

  • słone kruche ciasto, w ilości pasującej do formy,
    kilo cebuli czerwonej,
    2 łyżeczki brązowego cukru,
    4-5 łyżek octu balsamicznego z czerwonego wina,
    sól,
    olej z pestek winogron lub oliwa z masłem do smażenia,
    2 kostki (20 dkg) bryndzy,
    mała śmietana,
    pieprz,
    ulubione zioła np. lubczyk, tymianek i rozmaryn.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę skroić w pióra. Smażyć na małym ogieńku, w rondlu albo na patelni z grubym dnem. Kiedy straci wodę, posolić i lekko popieprzyć, dalej smażyć, uważając, by się nie przyrumieniła (około pół godziny). Dodać ocet, smażyć ciągle mieszając do odparowania. Pocukrować i cały czas mieszając skarmelizować.
    Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, a na nią wymieszany ze śmietaną i przyprawami ser. Zapiec.

Porady

Zamiast kruchego ciasta (które także można kupić mrożone) można wykorzystać gotowe ciasto francuskie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować