Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

  • wyświetlono: 264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Krucha tarta wypełniona delikatnymi białymi szparagami i karmelizowaną miodem czerwoną cebulą, smaki słodkie przełamuje niewielki dodatek słonej fety. Tarta była tak pyszna, że nie mogłam się jej oprzeć i co rusz dokrajałam sobie po kawałku :-)

Iwona75
  • 60min

Składniki

Ciasto kruche:
150 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki krupczatki
1 jajko
100 g masła
1-2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
0,5 kg białych szparagów
3 czerwone cebule
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
5 gałązek świeżego tymianku cytrynowego
sól, pieprz
1 łyżka sera feta w kostkach z solanki
200 g słodkiej śmietanki
1 jajko
100 g startego sera, np. gouda
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

  • 1. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
  • Karmelizowana czerwona cebula2. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra. a patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, dodaj listki tymianku, smaż często mieszając, jak zacznie się trochę przysmażać polej miodem i wymieszaj, jeszcze smaż chwilkę. Odstaw do ostudzenia.
  • Ugotowane szparagi3. Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, odłam końce jeśli są zbyt zdrewniałe, jeśli są bardzo świeże można tylko podciąć. W dużym i wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj po 1 łyżece soli i cukru. Szparagi włóż tak by główki wystawały po za powierzchnię wody, gotuj ok. 8 minut. Wyłóż na talerz.
  • Podpieczona tarta4. Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 6 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
  • Tarta5. Słodką śmietankę wymieszaj z jajkami i serem żółtym, dodaj z 1 łyżeczkę pieprzu i odrobinę soli. Na spodzie układaj szparagi, cebulę, ser feta. Całość polej mieszanką jajeczno-serową. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataSzparagikolacjatarta wytrawnacebula czerwonabiałe szparagiwiosna na talerzutarta ze szparagamiszparagi białewiosenne daniekarmelizowana cebulatarta z cebulątarta orkiszowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta zeszparagami i wędzonym łososiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem

Smak i delikatność tej tarty ze...

Tarta z matjasami i czerwoną cebulką

Dodane przez: MonaLiza

Tarta z matiasami i czerwoną cebulą

Tarta z kruchego ciasta z matjasami,...

tarta z czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

Dodane przez: BiteDelite

Tarta z czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

Błyskawiczna tarta z idealnie dobranymi...

Tarta ze szparagami

Dodane przez: czekoladka

Tarta ze szparagami i kozim serem

Tarta ze szparagami jest bardzo...

Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

Dodane przez: MałaMi

Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami...

Moja pierwsza tarta.. i pierwszy...

tarta ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Tarta ze szparagami

Tarta jest pyszna i delikatna....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE