Penne z karmelizowaną czerwoną cebulą

3 (1 ocen)

  • Dla 3 osób

Pełnoziarnisty makaron z karmelizowaną czerwoną cebulą, z suszonymi pomidorami, kaparami, fetą, z dodatkiem szynki parmeńskiej...

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • 3-4 łyżki oleju (z suszonych pomidorów)
    • 2 czerwone cebule (średniej wielkości)
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 2 łyżki octu winnego (z czerwonego wina)
    • 6 szt. suszonych pomidorów w oleju
    • 3 łyżki kaparów
    • sól, pieprz (do smaku)
    • 80-100g szynki parmeńskiej w plasterkach
    • ok. 80g fety
    • 200g pełnoziarnistego makaronu penne
    • listki świeżej bazylii (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Penne z karmelizowaną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju z suszonych pomidorów. Gdy cebula będzie miękka, dodać cukier i ocet. Wymieszać, dusić jeszcze chwilkę.
  • 2. Pomidory, pokroić w paseczki, kapary przepłukać na sitku, plasterki szynki pokroić w wąskie paseczki (3 plasterki odłożyć). Wszystko dodać do cebuli, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok. 3 minut.
  • 3. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzić i krótko przelać zimną wodą.
  • 4. Makaron ułożyć porcjami na talerzach, na nim cebulę z dodatkami, pokruszona fetę, pozostawione plasterki szynki. Udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować