Tarta salted caramel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczkowy spód:
W misie blendera umieszczamy wafelki i kruszymy je. Dodajemy roztopione masło z czekoladą i blendujemy do uzyskania wilgotnych okruchów. Powstałą masą wylepiamy formę i chowamy ją do lodówki na kilka godzin.
Przygotowani salted caramel.
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodajemy pokrojone masło (będzie się mocno pienić) i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy kremówkę, wsypujemy sól i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej. Równomiernie wylawamy na zimny spód ciasteczkowy. Dekorujemy finezyjnie rozpuszczoną gorzką czekoladą i chłodzimy kilka godzin w lodówce. Bardzo polecam, smacznego!!
Komentarze