TARTA SALTED CARAMEL

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna tarta na ciasteczkowym spodzie wypełniona po brzegi salted caramel, tzw. solonym karmelem.
Absolutny hit na moim stole.
Polecam gorąco!!

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasteczkowy spód:
    - 500 g wafelków czekoladowych
    - 70 g rozpuszczonego masła
    - 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

    Składniki na salted caramel:
    - 250 g drobnego cukru
    - 100 g masła
    - 150 ml śmietanki 36%
    - pół łyżeczki soli himalajskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta salted caramel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TARTA SALTED CARAMEL 1. Ciasteczkowy spód:
    W misie blendera umieszczamy wafelki i kruszymy je. Dodajemy roztopione masło z czekoladą i blendujemy do uzyskania wilgotnych okruchów. Powstałą masą wylepiamy formę i chowamy ją do lodówki na kilka godzin.

    Przygotowani salted caramel.
    Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodajemy pokrojone masło (będzie się mocno pienić) i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy kremówkę, wsypujemy sól i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej. Równomiernie wylawamy na zimny spód ciasteczkowy. Dekorujemy finezyjnie rozpuszczoną gorzką czekoladą i chłodzimy kilka godzin w lodówce. Bardzo polecam, smacznego!!

Porady

Tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować