Domowy krem a'la Milka Caramel

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Słodki, delikatnie orzechowy - pyszny!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - orzechy laskowe obrane: 150 gramów
    - śmietanka 36 %: 250 mililitrów
    - cukier zwykły drobny: 250 gramów
    - cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią): 50 gramów
    - masło w temperaturze pokojowej: 20 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy krem a'la milka caramel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Domowy krem a'la Milka Caramel" 1. Do wysokiej patelni z grubym dnem (lub garnka) wlewamy śmietankę, dodajemy cukier biały oraz waniliowy i wstawiamy na spory ogień.
    Co jakiś czas mieszamy, zwracając uwagę czy karmel się nie przypala.

    Do lnianego woreczka wsypujemy orzechy, zawiązujemy i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa (dobre, na nerwowy dzień. ;)), kiedy sos na patelni zacznie się złocić wsypujemy orzechy i dodajemy kawałek masła.

    Po osiągnięciu lekko brązowego koloru ściągamy patelnię z ognia.

    Sos przelewamy przez drobne sitko.
    Pozostałe orzechy można wykorzystać np na pralinki. ;) będą smakowały jak krówki z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować