Ciasto Caramel & Biscuits

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla wielbicieli słodkości. Ciasto bez pieczenia, które robi się szybciutko. A to dzięki herbatnikom. Wystarczy tak naprawdę poświęcić czas na ubicie śmietany. W tym cieście znajdziecie (zgodnie z nazwą) karmel, herbatniki no i znalazła się śmietana z mascarpone. Pyszne, spróbujcie!

  • 40 min

Składniki:

  • 40 herbatników
    400 g masy kajmakowej
    500 g sera mascarpone
    600 g śmietany 30%
    7 batonów typu TWIX
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki gorącej wody
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto caramel & biscuits - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, tak żeby łatwo można nią było smarować.



  • 2. Ciastka typu twix kroimy w kostki.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, jeśli będzie jej za mało wtedy dolewamy trochę, ale nie za dużo. Zostawiamy do wystygnięcia, ale tak żeby była jeszcze płynna.
  • 4. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno – uwaga, żeby jej nie przebić!
  • 5. Mascarpone przekładamy do miski i rozbijamy za pomocą miksera. Dodajemy 5 łyżek śmietany, ciastka (trochę zostawiamy do ozdoby na wierzch) i dokładnie mieszamy.
    Do reszty śmietany dodajemy żelatynę i dokładnie łączymy.

  • 6. Dno foremki o wymiarach 22 x 22 cm wykładamy herbatnikami. Wykładamy na nie masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • 7. Na to masę z mascarpone i ponownie herbatniki. Na wierzch układamy śmietanę i do ozdoby kładziemy ciastka.

Porady

Najlepsze na następny dzień, żeby herbatniki zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować