Tarta ziemniaczana

4.5 (164 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z ugotowanych wcześniej ziemniaków zrobiłam spód do tarty, dodałam ulubioną wędlinę, przykryłam pomidorem i starym serem. Pyszna, niecodzienna tarta. Kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowanie: 1 kilogram
    - wedlina, boczek: 250 gramów
    - pomidory: 3 sztuki
    - Żółty ser: 150 gramów
    - sól pieprz do smaku: 2 szczypty
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie była to margaryna): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Formę na tartę którą miałam ma 28 cm średnicy
  • 2. Wysmarować formę na tartę tłuszczem.
  • 3. Nastawić piekarnik na 190*C
  • 4. Boczek lub wędlinę pokroić w plasry i podsmażyć bez tłuszczu na patelni - najlepiej jeśli macie grillową.
  • 5. Ziemniaki ( utłuczone na pure) rozprowadzić na całej powierzchni formy tarty.
  • 6. Na ziemniakach ułożyć plasterki wędliny/ boczku.
  • 7. Następnie układamy pomidora pokrojonego w plastry - przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Tarta ziemniaczana II 8. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy na pomidory.
  • Tarta ziemniaczana III 9. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować