Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy w kuchni jest to, że z prostych składników, takich jak cukier, jajka i mleko, można stworzyć coś tak bogatego, aksamitnego, jak crème caramel. Rozpusta na tale
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
SKłADNIKI NA KARMEL:
- cukier: 0.5 szklanki
- woda: 0.25 szklanki
SKłADNIKI NA KREM:
- mleko: 2 szklanki
- laska wanilii lub 3 łyżki ekstraktu waniliowego: 1 sztuka
- jajka: 4 sztuki
1.Najpierw przygotowujemy karmel - cukier i wodę gotujemy.
2.Gdy cukier się rozpuści, przestajemy mieszać i pozostawiamy na kilka minut na ogniu, aż karmel nabierze ciemnego koloru. Wlewamy trochę karmelu do foremek, żeby zakrył dno (ja użyłam silikonowej formy). Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.
3.Mleko podgrzewamy z laską wanilii lub ekstraktem waniliowym, odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem. Wlewamy mleko i miksujemy na gładki krem, który następnie przelewamy do foremek.
4.Na blachę, na której stoją foremki, wlewamy wodę do połowy wysokości foremek. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni. Wystygnięty creme caramel wyjmujemy z foremek, pomagając sobie nożem. Podajemy do góry dnem tak, aby karmel spłynął na dół.
Komentarze