Crème caramel

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy w kuchni jest to, że z prostych składników, takich jak cukier, jajka i mleko, można stworzyć coś tak bogatego, aksamitnego, jak crème caramel. Rozpusta na tale

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA KARMEL:
    - cukier: 0.5 szklanki
    - woda: 0.25 szklanki
    SKłADNIKI NA KREM:
    - mleko: 2 szklanki
    - laska wanilii lub 3 łyżki ekstraktu waniliowego: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Crème caramel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie karmelu 1. Najpierw przygotowujemy karmel - cukier i wodę gotujemy.
  • Karmel 2. Gdy cukier się rozpuści, przestajemy mieszać i pozostawiamy na kilka minut na ogniu, aż karmel nabierze ciemnego koloru. Wlewamy trochę karmelu do foremek, żeby zakrył dno (ja użyłam silikonowej formy). Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.
  • Krem 3. Mleko podgrzewamy z laską wanilii lub ekstraktem waniliowym, odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem. Wlewamy mleko i miksujemy na gładki krem, który następnie przelewamy do foremek.
  • Creme caramel 4. Na blachę, na której stoją foremki, wlewamy wodę do połowy wysokości foremek. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni. Wystygnięty creme caramel wyjmujemy z foremek, pomagając sobie nożem. Podajemy do góry dnem tak, aby karmel spłynął na dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mleko Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować