Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto
250 g mąki tortowej
60 g cukru
8 g cukru wanilinowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
125 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem
200 ml schłodzonej kremówki
8 g cukru waniliowego
70 g cukru pudru
500 g schłodzonego sera mascarpone
2 łyżki kakao
owoce do ozdobienia tarty
szklanka truskawek
szklanka borówek
polewa lustrzana
150 ml wody
10 g cukru
10 g skrobi ziemniaczanej
30 ml wody
/2 łyżki soku cytrynowego
Tarta owocowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
2.Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
3.Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.
Owoce.
Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki i borówki które pokrywamy polewą lustrzaną przy pomocy pędzelka.
Polewa lustrzana.
150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Tarta gotowa!
Komentarze