Tarta owocowa z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki tortowej
    60 g cukru
    8 g cukru wanilinowego
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    125 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    krem
    200 ml schłodzonej kremówki
    8 g cukru waniliowego
    70 g cukru pudru
    500 g schłodzonego sera mascarpone
    2 łyżki kakao
    owoce do ozdobienia tarty
    szklanka truskawek
    szklanka borówek
    polewa lustrzana
    150 ml wody
    10 g cukru
    10 g skrobi ziemniaczanej
    30 ml wody
    /2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami

Tarta owocowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
  • o 2. Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
  • o 3. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.
    Owoce.

    Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki i borówki które pokrywamy polewą lustrzaną przy pomocy pędzelka.
    Polewa lustrzana.
    150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.
    Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Tarta gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować