Tarta owocowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zmiksować z pokrojonym w małe kawałki masłem, orzechami, cukrem, żółtkiem i ok. 60 ml zimnej wody. Następnie energicznie zagnieść gładkie ciasto.
2.Blachę (34 x 10 cm) lub tortownicę (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Wstawić na 15 minut do lodówki.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C (z termoobiegiem: do 200 °C). Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć równomiernie grochem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć, groch usunąć. Ciasto piec jeszcze 10–12 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
4.Winogrona umyć. Do garnka wlać wino, wsypać 60 g cukru i gotować ok. 5 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wsypać winogrona i gotować jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu. Winogrona wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i włożyć do miski. Syrop gotować ok. 2 minut. Polać winogrona. Odstawić na ok. 30 minut do wystygnięcia.
5.Mascarpone i rozdrobniony twaróg wymieszać z resztą cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Na cieście najpierw rozprowadzić masę serową, a na niej rozłożyć winogrona. Polać syropem.
Komentarze