Tarta marcepanowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tartę i ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
2.Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3.Składanie: Nakładamy krem marcepanowy do tarty. Nakładamy dżem i dekorujemy rozmarynem, ciasteczkami, wiórkami kokosowymi i owocami.
Komentarze