Tarta marcepanowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta do kawy lub herbaty w świąteczny dzień.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko

    Krem marcepanowy:
    - 50 g marcepanu
    - 75 g serka mascarpone
    - 45 ml śmietany kremówki 30%

    Dodatkowo:
    - mały słoiczek dżemu truskawkowego z kokosem
    - rozmaryn, wiórki kokosowe, owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciastka Dżemy Ciasto

Tarta marcepanowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tartę i ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  • 2. Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
  • 3. Składanie: Nakładamy krem marcepanowy do tarty. Nakładamy dżem i dekorujemy rozmarynem, ciasteczkami, wiórkami kokosowymi i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Marcepan Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować