Tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najzwyklejsza tarta truskawkowa zachwyci swą prostotą ale i smakiem każdego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    kostka margaryny
    ½ kg mąki krupczatki
    1 jajko i 1 żółtko
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki cukru pudru

    krem:
    ¾ szklanki śmietany kremówki
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

    dodatkowo:
    500 g truskawek
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut, potem ciasto wyjmij, rozwałkuj i wyłóż starannie w foremce do tarty. Ciasto nakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 200*C aż się zarumieni.
  • 2. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Połącz delikatnie śmietanę z jajkami. Wylej masę na ciasto, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie.
  • 3. Gotowe ciasto wyjmij go i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój truskawki na pół, galaretkę rozrób w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Truskawki ułóż na cieście i zalej tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować