Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut, potem ciasto wyjmij, rozwałkuj i wyłóż starannie w foremce do tarty. Ciasto nakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 200*C aż się zarumieni.
2.Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Połącz delikatnie śmietanę z jajkami. Wylej masę na ciasto, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie.
3.Gotowe ciasto wyjmij go i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój truskawki na pół, galaretkę rozrób w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Truskawki ułóż na cieście i zalej tężejącą galaretką.
Komentarze