Tarta orzechowo-makowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobra i szybka tarta.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    105g zmielonych orzechów laskowych
    170g mąki pszennej
    135g miękkiego masła
    120g cukru pudru
    3 żółtka

    MASA MAKOWA:
    380g gotowej masy makowej
    1 łyżka miodu
    1 obrane jabłko starte na tarce o grubych oczkach
    60g migdałów(płatki)
    2 białka
    1 łyżka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta orzechowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem.Dodajemy masło,żółtka i zagniatamy szybko ciasto do połączenia składników.Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godz.
  • Masa makowa. 2. Masę makową łączymy z miodem,jabłkiem,migdałami oraz ubitymi białkami.
  • Ciasto w blaszce. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm., wykładamy nim formę.Nadmiar ciasta obcinamy i pozostawiamy do ozdoby.Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 min.
  • Wsypujemy fasolę. 4. Na formę z ciastem, wyłożoną pogniecionym papierem do pieczenia wsypujemy fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180*C na około 15 min.(ciasto powinno się delikatnie zrumienić).
  • Wykładamy masę 5. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową.
  • Ozdobiona tarta 6. Z pozostałej części ciasta wykrawamy ozdoby wg uznania,posypujemy je cukrem trzcinowym i układamy na masie makowej.Ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 min.

Porady

Dekorujemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Masa makowa Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować