Ciasto Kora orzechowo – makowa

  • wyświetlono: 2380 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Ciasto z mocnym akcentem bakalii i maku, w pysznym połączeniu z delikatnym kawowym kremem uwiedzie swoim smakiem niejednego łasucha!

juchab
  • 60min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto bakaliowe: potrzebne są dwa takie placki
4 białka
2 żółtka
3 łyżki cukru
50g rodzynek
50g kokosu
50g orzechów
1 łyżka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto makowe:
2 jajka
4 żółtka
120g maku
120g cukru pudru
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 łyżka mielonej kawy
1 płaska łyżka kaszy manny
1 płaska łyżka bułki tartej
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
Kilka kropel aromatu migdałowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Krem śmietanowo - kawowy:
330ml śmietany 30%
180g gęstego jogurtu
150g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
½ szklanki wody
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżka kawy mielonej

Polewa kakaowo - kawowa:
100g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 łyżka mielonej kawy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kora orzechowo – makowa

  • 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać cukier, gdy całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera włożyć żółtka. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać bakalie, całość delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 - 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Tak samo postąpić z drugim plackiem.
  • 2. Ciasto makowe: Mak sparzyć, dokładnie odcisnąć z wody i zmielić dwa razy w maszynce. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, olej i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Krem śmietanowo - kawowy: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, dodać mieloną kawę. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu i serek. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę z kawą.
  • 4. Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciście bakaliowym rozsmarować połowę kremu, na niego położyć ciasto makowe, ponownie krem śmietanowy. Na wierzch położyć ostatnie ciasto bakaliowe. Wierzch udekorować polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiorzechymiódrodzynkikokosmakbakalieświętaboże narodzenieCiasta przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Moja wersja tego pysznego, popularnego...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw....

s

Dodane przez: sylwin03

Kora orzechowa

Kora orzechowa

Rzeszowiak

Dodane przez: czekoladka

Rzeszowiak, ciasto makowo- serowo- orzechowe

Ciasto jest troszkę pracochłonne,...

kora orzechowa

Dodane przez: Teodorka

Kora orzechowa

Moje ulubione ciasto.

makowo-orzechowy

Dodane przez: anaid123

CIASTO MAKOWO-ORZECHOWE

Wyśmienite ciasto, idealnie pasuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE