Tarta makowa

0 (0 ocen)

Mimo,iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała,u mnie zdecydowanie czuć już klimat świąt.W całym mieście podziwiać już możemy świąteczną iluminację.Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt.Upiekłam zimową tartę,na kruchym,delikatnym cieście z makiem.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kruche:
    250 g mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    125 g masła
    2 żółtka
    Nadzienie:
    60 g maku
    4 łyżki gorącego mleka
    4 jajka
    2-4 łyżki cukru
    150 ml kwaśnej śmietany 12 %
    skórka i sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta makowa 1. Ciasto kruche:
    Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło.Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę,aby ciasto się schłodziło.Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma,przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.Spód ciasta nakłuwamy widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia,wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 15 minut.Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut,aby spód był delikatnie rumiany.
  • 2. Nadzienie:
    Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę.Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy.Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.Masa będzie dość płynna,ale podczas pieczenia się zetnie.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 150'C.Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mleko i masło.Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

Porady

Skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy,lub dodać kandyzowaną skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować