Babka ajerkoniakowa

  • wyświetlono: 1555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna i puszysta babka, przepis dostałam od kuzynki.

eva3075
  • 70min

Składniki

Ciasto:
25 dag margaryny
1/2 szkl.oleju
1 szkl. cukru zwykłego
1/2 szkl. likieru adwokat
2 łyżki wody
5 jajek
2 i 1/2 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
brzoskwinie w puszce (4-5 połówek)

Sposób przygotowania przepisu:

Babka ajerkoniakowa

  • Przygotowanie ciasta.1. Margarynę,olej,cukier,wodę oraz likier zagotować.Przestudzić dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia-zmiksować.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.
  • .2. Brzoskwinie kroimy w kostkę, ciasto wylewamy do formy.
  • Ciasto przygotowane do pieczenia.3. Na ciasto wykładamy pokrojone brzoskwinie.Pieczemy 50min. w temp.180 st.C.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babci olej likier adwokat brzoskwinie owoce

Komentarze

Podobne przepisy

Ajerlikier torta

Dodane przez: roza28

Tort ajerkoniakowy

Tort jest smaczny i szybko sie...

pyszny tort śmietankowo-ajerkoniakowy

Dodane przez: mariola1972

Pyszny tort śmietanowo-ajerkoniakowy.

Tory wyszedł pyszny,delikatny w...

Biszkopt ajerkoniakowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Biszkopt ajerkoniakowy

można go przełożyć dowolnym kremem,...

Sernik ajerkoniakowy

Dodane przez: zauberi

Sernik ajerkoniakowy

Przepyszny, wilgotny sernik z dodatkiem...

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Torcik ten zrobiłam dla babci,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE