TARTA FRANCUSKA Z CZARNYMI PORZECZKAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiaj podam przepis na tartę, na cieście francuskim z delikatnym budyniem porzeczkowym i bitą śmietaną. Tarta wyszła pyszna i orzeźwiająca. Słodki budyń i śmietana świetnie się komponują z porzeczkami.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 budynie waniliowe, bez cukru
    3 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanka ciemnych porzeczek
    3- 4 łyżki cukru
    również czerwone porzeczki do posypania
    ŚMIETANA :
    200 ml śmietany 30 %
    1 mała łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tarta francuska z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Dalej ubijając cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.

    Około 3/4 szklanki porzeczek dokładnie rozgniatamy. Do garnka wlewamy mleko rozmieszane z budyniami, oraz wsypujemy cukier i wlewamy rozgniecione porzeczki. Budyń ciągle mieszając, zagotowujemy i ściągamy z gazu.
    Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Odcinamy wystające rogi ciasta i lekko podwijamy, do środka wystające brzegi. Na ciasto wykładamy budyń porzeczkowy, równo go rozprowadzamy. Tartę pieczemy 15 minut, w mocno nagrzanym piekarniku do 200 * C.
    Tartę wyciągamy i studzimy. Zimne ciasto dekorujemy bitą śmietaną i porzeczkami, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować