Francuska tarta śmietanowa z porzeczkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciacho

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 płat ciasta francuskiego
    2 duże jajka
    4 łyżki śmietany 18%
    150 ml śmietany 30%

    Składnik dodatkowy
    15 dag porzeczek

    Składniki robocze:
    cukier puder do smaku (u mnie 3 łyżki)
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    okrągła forma o średnicy 22 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Jajko Ciasto

Francuska tarta śmietanowa z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wylepianie formy ciastem francuskim 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykroić koło wielkości formy, wyłożyć nim dno. Resztę ciasta pociąć na paski. Paski z ciasta łączyć po trzy i zapleść warkocze. Warkoczami obłożyć bok tarty, resztę warkoczy pozostawić. Formę wraz z warkoczami włożyć do lodówki. W tym czasie zrobić masę do tarty.
  • przygotowanie masy jajeczno-śmietanowej 2. Do miski wbić jedno jajko i jedno żółtko, rozbełtać, dodać śmietanę 18%, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać aby składniki dobrze się połączyły. Porzeczki umyć, osuszyć, obrać.
  • Ciato gotowe do pieczenia 3. Na ciasto francuskie wylać masę śmietanowo-jajeczną, posypać porzeczkami. Resztę warkoczy z ciasta francuskiego wyłożyć na tartę i posmarować białkiem.
    Piekarnik nagrzać do 180*C, piec ciasto ok. 35 min.
  • Gotowa tarta 4. Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Upieczoną tartę wystudzić i przyozdobić keksami bitej śmietany.
  • Smacznego! 5. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Francuska tarta marchewkowa

To może cię zainteresować