Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto da tych, którym nie przeszkadza kwaśna porzeczka. Dla mnie pycha!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru pudru
    300 g masła
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Piana:
    5 białek
    3/4 szkl cukru pudru

    Dodatkowo:
    2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
    2 łyżki kakao
    porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części.
    Do jednej części dodać kakao i jogurt i wyrobić.
    Kulki ciasta schłodzić.

    Białka ubić z cukrem na sztywno.

    Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia, na to położyć porzeczki. Przykryć je poskubanym ciemnym ciastem i na to wyłożyć pianę. Na końcu poskubać trzecią częścią jasnego ciasta.

    Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).

Porady

Jeśli posiadamy bardzo dojrzałe porzeczki możemy przed ich położeniem posypać delikatnie ciasto bułką tartą. Można dowolnie skubać ciasto, mieszać kolory i np. dodać ciemne ciasto z jasnym bezpośrednio na pianę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować