Tagliatelle ze szpinakiem, serem gorgonzola i płatkami chili

5 (1 ocen)

  • 18 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie dla zapracowanych. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada.
Młode liście szpinaku, ser gorgonzola, zielony pieprz. Czego chcieć więcej...
No chyba że odrobina chili, aby postawić kropkę nad i :)
Szczypta pikanterii nie zaszkodzi.

  • 18 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
    2 garście młodego szpinaku
    1 fioletowa cebulka
    150 -200 g sera gorgonzola
    odrobina słodkiej śmietanki
    łyżeczka masła lub oleju do podsmażenia cebuli
    łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
    gałka muszkatołowa, sól do smaku
    płatki chili i starty parmezan do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Tagliatelle ze szpinakiem, serem gorgonzola i płatkami chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, lub 2 minuty krócej, ma być al dente.
    Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni rumienimy delikatnie cebulkę, wrzucamy umyty, oczyszczony szpinak, chwilę podsmażamy aż szpinak zmięknie. Przyprawiamy go odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej i zielonym pieprzem. Dodajemy rozdrobniony ser gorgonzola, śmietankę i ewentualnie dosalamy.
    Dodajemy makaron , mieszamy i porcjujemy. Do dekoracji używamy startego parmezanu i płatków chili.

Porady

Zamiast świeżego szpinaku, można użyć mrożony. Jeśli nie lubimy smaku pieprzu zielonego czy chili, możemy oba składniki pominąć i zastąpić je prażonymi orzechami włoskimi. Pycha:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Makaron tagliatelle Szpinak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować