Szynka z ziołami i cebulą (w rękawie)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szynka pieczona w całości sprawdzi się jako danie obiadowe, lub na zimno, jako wędlina. Dzięki pieczeniu w rękawie pozostaje soczysta.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szynka w kawałku - u mnie ok 800g
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 3 ząbki
    Marynata:
    Olej - 2 łyżki
    Sos sojowy ciemny - 2 łyżki
    Ocet - 2 łyżki
    Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
    Papryka słodka - 1 łyżeczka
    Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
    Sumak - 1 łyżeczka
    Cukier - 1/2 łyżeczki
    Świeże zioła - rozmaryn i tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa Szynki

Szynka z ziołami i cebulą (w rękawie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka z ziołami i cebulą (w rękawie) 1. Szynkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią mięso. Dodajemy zioła, ząbki czosnku i pokrojoną cebulę. Trzymamy w lodówce, ale wyjmujemy na ok 1 godzinę przed pieczeniem.

    Mięso wraz z całą marynatą, cebulą, czosnkiem i ziołami przekładamy do rękawa. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut na każdy kilogram mięsa. Ja piekłam 40 minut przy 800g.

    Po upieczeniu szynkę wyjmujemy na talerz na 10 minut. Po tym czasie kroimy plastry, polewamy sosem pozostałym w rękawie i podajemy z upieczoną cebulą.

Porady

Po ostudzeniu mięso smakuje świetnie na kanapce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować