Upieczona szynka z ziemniakami, podana z marynowanymi prawdziwkami. Poezja smaków. Polecam.
26 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
szynka wieprzowa 1,8 kg
1 kg młodych ziemniaków
1 słoik marynowanych prawdziwków
rękaw do pieczenia
przyprawy do natarcia szynki po okresie peklowania:
Szynka wieprzowa peklowana pieczona z ziemniakami w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Solanka : Solankę robimy według tabeli Dziadka, peklujemy 4 dni.
2.Do solanki dodajemy wywar razem z listkami i ziarenkami oraz czosnkiem. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe parzymy 5 minut w 250 ml wody .
3.Po 4 dniach wyjąć szynkę z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi, osznurowujemy i wkładamy do większej miski, robimy ziołową marynatę w mniejszej misce. Musztarda plus olej, przyprawy i mieszamy.
4.Następnie nacieramy szynkę marynatą z każdej strony.
5.Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
6.Po 24 godzinach godzinę przed pieczeniem wkładamy kilogram umytych małych młodych ziemniaków i obtaczamy je w przyprawach tych co była natarta szynka.
7.Tak przygotowaną szynkę wkładamy razem z ziemniakami do rękawa, z jednej strony już zawiązanego dorzucamy łodygi lubczyku i pietruszki, następnie zawiązujemy drugi koniec rękawa i przekładamy na blachę do pieczenia.
8.Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach.Nastawiamy piekarnik na 180 st.C.
9.Pieczemy 2 godziny. Po 2 godzinach pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż po środku, lekko rozchylamy i dopiekamy 10 minut.
10.Podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami.
Komentarze