Szynka z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie proste, domowe danie. Sprawdzi się na obiad, na kolację też.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. szynki
    3 łyżki oleju
    2 łyżki przyprawy do mięs

    1 łyżeczka soli peklowej
    50 dag. pieczarek
    2 łyżki masła
    1 cebula
    1 łyżka suszonych pomidorów
    1 łyżka posiekanej natki

    sól i pieprz do smaku
    pół szklanki śmietany
    Dodatkowo:
    Sałata do dekoracji
    Rękaw do pieczenia
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Szynkę myję, osuszam, polewam olejem, posypuję solą peklową i przyprawą do mięs, nacieram, odstawiam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładam mięso do rękawa do pieczenia , kładę na blaszkę i piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 2. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle, dodaję pokrojone pieczarki,duszę do miękkości, podlewam śmietaną, mieszam, dodaje suszone pomidory, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, mieszam. Na talerz układam pokrojoną szynkę, polewam sosem, posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować