Szynka z sosem pieczarkowym

4.5 (180 ocen)

Sos jest bardzo aromatyczny, idealnie pasuje do mięsa.

Składniki:

  • 8 plastrów mięsa z szynki
    500 g pieczarek
    3 łyżki masła
    200 ml słodkiej śmietanki 12 %
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    1 drobiowa kostka rosołowa
    Delikat
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy i dokładnie osypujemy delikatem oraz pieprzem, odkładamy w chłodne miejsce.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.
  • 3. W rondelku topimy masło i podsmażamy na nim cebulę oraz pieczarki. Po kilku minutach zasypujemy wszystko mąką i zalewamy 200 ml wody z dodatkiem kostki rosołowej. Gotujemy kolejne 10 minut po czym wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem.
  • 4. Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso, po kilka minut z każdej strony. Na każdy kotlet wykładamy porcję sosu pieczarkowego.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować