Szynka z młodego dzika duszona w kiszonej kapuście z suską sechlońską, suszonymi kaniami i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym żeliwnym garnku rozgrzewam smalec.
Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na gorącym smalcu . Posypuję przyprawami.
Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone kanie i śliwki. Krótko smażę. Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, długi pieprz i wszystko mieszam.
Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką.
Potrawę duszę na minimalnym ogniu 2 godziny. Następnie dodaję pęczak i duszę jeszcze około 1 godziny.
Po 15 - 20 minutach od dodania pęczaku należy sprawdzić czy jest wystarczająca ilość soku ponieważ kasza pęcznieje i "pije" sok . Jeśli jest za mało płynu należy dolać bulionu lub wody.
Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.
Komentarze