Karkówka duszona w kiszonej kapuście

4.94 (172 ocen)

  • 1 min

Pyszna karkówka duszona w piekarniku, szczególnie polecam miłośnikom kiszonej kapusty ;)

  • 1 min

Składniki:

  • 600 g karkówki
    500 g kiszonej kapusty
    500 g pieczarek
    2-3 cebule
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.94 (172 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka duszona w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć i lekko ubić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na złoty kolor.
  • 2. Kapustę opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do dużego rondla, wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat.
  • 3. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni soląc odrobinę. To samo zrobić z pieczarkami.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego ułożyć w następującej kolejności:
    1) połowę kapusty
    2) karkówkę
    3) pieczarki
    4) cebulę
  • 5. Włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 60-70 min.

Porady

w sezonie letnim robię to danie z młodej kapusty, co daje jeszcze lepszy efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować